آفات و بیماریهای رایج گوجه فرنگی هنگام پرورش سبزیجات، مراقبت از گیاه در طول مرحله رشد و سپس برداشت آن برای همه زارعین و کشاورزان هیجان انگیز است، اما نکته ای که باید مراقب آن بود آفات و بیماری ها است. گیاهان مختلف به انواع مختلف آفات و بیماریها حساس هستند، بنابراین آگاهی در این زمینه و همچنین استفاده از روشهای پیشگیرانه برای ایمن نگه داشتن گیاهان بسیار اهمیت دارد.
گوجه فرنگی میتواند قربانی چندین آفات و بیماریهای مختلف شود که در زیر به بررسی آنها میپردازیم:
برخی از آفات رایجی که روی گیاهان گوجه فرنگی تأثیر می گذارند عبارتند از شتهها، کرم ارتشی چغندر، سوسک سیب زمینی کلرادو و کرم شاخدار گوجه فرنگی.
شتهها حشرات نرمی بوده که معمولاً در سطح زیرین برگ ها ظاهر میشوند. رنگ آنها سبز یا زرد بوده و ماده چسبندهای ترشح میکنند که می تواند باعث کپک زدن و قارچی شدن گیاه شود. شتهها در صورتی که جمعیت کمی داشته باشند با فشار آب میتوان از روی برگ ها حذف نمود ولی در صورتی که جمعیت آن ها قابل کنترل نباشد استفاده از سموم مرتبط و حشره کش توصیه میگردد.
کرم ارتشی چغندر باعث ایجاد حفرههای منفرد یا چندگانه نزدیک به هم در شاخ و برگ گیاه گوجه فرنگی میشود، استفاده از باکتری خاصی از خانواده باسیلوس میتواند در کنترل بیولوژیک این آفت بسیار کمک کندده باشد.
سوسک سیب زمینی کلرادو اگر آلودگی به اندازه کافی زیاد باشد میتواند باعث کنده شدن کامل برگ شود. سوسکهای بالغ در بهار ظاهر میشوند و میتوانند در یک زمان تا دوجین تخم بگذارند. تخمها در سطح زیرین برگها جایگزین میشوند، بیشتر این سوسکها مقاومت به حشرهکشها دارند، اما اگر گوجهفرنگی زودرس بکارید، ممکن است از آسیب در امان بمانند.اسپینوساد در برابر سوسک های بالغ موثر است.
کرم شاخ گوجه فرنگی یک کرم سبز بزرگ است که میتواند باعث آسیب شدید تغذیهای به برگها شود یا برگ ها را به طور کامل از گیاه جدا کند، برای درمان، لاروها را از گیاه دستچین کنید و جمعیت دشمنان طبیعی را افزایش دهید.آفات و بیماریهایگوجه فرنگی
آنتراکنوز، زیپی شدن و آفتاب سوختگی.
باعث ایجاد ضایعات دایره ای شکل بر روی میوه میشود و گاهی اوقات این ضایعات میتوانند گسترش پیدا کنند و تمام سطح میوه را بپوشانند، بذرهای عاری از بیماری را از مراجع معتبر تهیه کرده و بکارید و قبل از کاشت بذرها را با آب گرم درمان کنید. تناوب زراعی را رعایت کنید و مطمئن شوید که تمام زباله ها را پس از برداشت در خاک شخم زدهاید تا از انتقال بیماری در خاک جلوگیری کنید.
آنتراکنوز در بیشتر مناطق کشت سبزیجات یافت می شود و در صورت عدم درمان می تواند خسارت زیادی به محصولات زراعی وارد کند.
باعث ایجاد زخم های قهوه ای از دمبرگ تا انتهای دمگل میوه میشود و ممکن است سوراخهایی بر روی سطح میوه ظاهر شود، برای جلوگیری از این اتفاق، گونه های مقاوم به بیماری را پرورش دهید.آفات و بیماریهایگوجه فرنگی
باعث ایجاد لکههای نکروزه سفید یا زرد میشود که بیشتر روی میوه قرمز در سمتی که رو به خورشید است ایجاد میگردد.برای جلوگیری از این امر، گیاهان سالم با شاخ و برگ کامل را پرورش دهید.