
امید واریم با این مقاله به شما کمک کرده باشیم در خرید کود پتاس ماهر شوید و هر چه بیشتر با نحوه ی کوددهی پتاس ، زمان مناسب استفاده کود پتاس و ... آشنا شوید.
1- عنصر پتاسیم در گیاه
2- چرا باید به گیاه کود پتاس بدهیم ؟
3- عنصر پتاسیم چگونه در خاک یافت می شود؟
4-تاثیرات کود پتاس بر گیاه
5- علائم نیاز گیاه به کود پتاس
6- انواع کود پتاس
7- فواید کود پتاس
8- محصولات کشاورزی که نیاز به کود پتاس دارند
9- فصل مناسب کود پتاس
10- روش صحیح استفاده از کود پتاس
11- کود پتاس خوب چگونه است؟
12- مقایسه قیمت کود پتاس به نسبت کود آهن ، کود فسفات و...
13- مراکز فروش کود پتاس با کیفیت در تهران و شهرستان ها
1- عنصر پتاسیم در گیاه:
عنصر پتاسیم، یک عنصر کیفی در گیاهان است و از عناصر ضروری برای گیاهان است که بعد از نیتروژن پر مصرفترین عنصر می باشد. این عنصر در فرایند های مختلف فیزیولوژیکی رشد گیاه نقش اساسی ایفا می کند. علائم کمبود ابتدا در برگهای مسن نمایان می گردد. یکی دیگر از علائم کمبود کاهش استحکام ساقه گیاهان است .این امر باعث ایجاد مشکلاتی در انتقال مواد به سراسر گیاهیان می گردد. کمبود مقاومت گیاهان به بیماری ها و آفات یکی دیگر از علائم کمبود این عنصر می باشد.
2- چرا باید به گیاه کود پتاس بدهیم ؟
بنا به دلایلی از قبیل میزان و نوع رس های خاک، آبشویی عناصر و مقدار ماده آلی، میزان پتاسیم قابل جذب در خاک برای رشد عالی گیاهان کافی نیست و نیاز به تأمین پتاسیم از دیگر منابع ضروری می باشد یکی از این راه ها خرید کود پتاس است. بخش عمده عنصر پتاسیم در15سانتی متری قشر سطحی خاک قرار گرفته و مقدار متوسط این عنصر در پوسته خاک حدود دو درصد است. کشور ایران در مناطق خشک و نیمه خشک قرار دارد و به دلیل وجود کانی هایی از قبیل میکا، رس، ایلیت سرشار از عنصر پتاسیم می باشد. اما به خاطر بهره برداری مداوم از خاک و برداشت عنصر پتاسیم زیاد توسط محصولات کشاورزی و عدم رواج مصرف کودهای حاوی پتاسیم ، پتاسیم خاک کاهش یافته ؛ بنابراین در بیشتر مناطق کشور کمبود عنصر پتاسیم ملموس است.
3- عنصر پتاسیم چگونه در خاک یافت می شود؟
عنصر پتاسیم موجود در خاک به سه صورت: پتاسیم به عنوان یک عنصر ساختمانی در کانی های خاک، پتاسیمی که جذب سطحی شده و به صورت قابل تبادل توسط کلوئیدهای خاک مانند کانیهای رسی و مواد آلی موجود میباشد و پتاسیم موجود در محلول خاک رصد می شود.
4- تاثیرات پتاسیم بر گیاه :
4-1 فتوسنتز و انتقال قندها:
نقش عنصر پتاسیم در تولید ATP و فعالیت های آنزیمی و تنظیم سرعت فتوسنتز در گیاه بسیار مهم است. برای تولید ATP بار الکتریکی مورد نیاز توسط یون های پتاسیم تامین می گردد. طبیعی است زمانی که میزان عنصر پتاسیم در گیاه کم باشد، تولید ATP و مقدار فتوسنتز کاهش می یابد. البته تنفس در سلول ها زیاد می شود که کاهش رشد و نمو گیاه را به همراه دارد.
عنصر پتاسیم (K) نقش موثری در انتقال مواد غذایی(شیره پرورده) درون آوندهای آبکش ایفا می کند. با کاهش میزان پتاسیم انتقال اسیدهای آمینه، منیزیم، کلسیم، نتیرات ها و فسفات نیز کمتر خواهد شد.
4-2 سنتز پروتئین و نشاسته:
بدون حضور عنصر پتاسیم بازخوانی رمزهای ژنتیک در سلولهای گیاهی به جهت ساخت پروتئین و آنزیم، غیر ممکن است. هنگام کمبود یون پتاسیم در گیاه، حتی با وجود نیتروژن کافی، گیاه قادر به پروتئین سازی نمی باشد. در نتیجه تراکم اسیدهای آمینه و نیترات زیاد می شود. آنزیم های موثر برای سنتز نشاسته توسط پتاسیم فعال میشوند. کاهش عنصر پتاسیم موجب کمبود نشاسته می شود. این در حالی است که ترکیبات حاوی نیتروژن و کربوهیدرات ها افزایش پیدا می کنند. عنصر پتاسیم در تنظیم نسبته قند به نشاسته نقش دارد.
5- علائم کمبود پتاسیم در گیاه:
کمبود عنصر پتاسیم اغلب در خاک هایی با PH اسیدی و خاک های شنی مشهود است. با این حال کمبود این عنصر در بقیه خاک ها تحت شرایط آبیاری و برداشت مقادیر فراوان محصول هم دیده می شود. کمبود عنصر پتاسیم در اغلب گیاهان به صورت سوختگی برگها نمایان می گردد. تغییر رنگ مانند کمبود ازت(نیتروژن) به سمت رگبرگهای اصلی گسترش نمییابد، بلکه کم کم از نوک و لبههای برگ به طرف بالا و داخل برگ پیشروی می کند. گیاهان مبتلا به کمبود پتاسیم ضعیف کوتاه و کوچک هستند.
رشد ساقه اصلی و شاخهها متوقف شده و فاصله گرهها کوتاه میشود و در صورت شدید شدن کمبود، شاخهها از انتها شروع به خشک شدن میکنند. در غلات تعداد خوشهها کم و تعداد دانهها در خوشه نیز کاهش مییابد. دانههای تشکیل شده چروکیده و لاغر هستند و خوشهها پر نمیشوند.
برگها به رنگ سبز تیره مایل به خاکستری درمیآیند و شفافیت و شادابی خود را از دست میدهند و علائمی مانند نوک سوختگی، لبه سوختگی و ظهور سوختگی در داخل پهنه برگ با تراکم بیشتر از حاشیه برگ را نشان میدهند و اگر کمبود شدید باشد در کل برگ، ابتدا در برگهای پیر و سپس در کل برگها. در مرکبات میوهها یا بسیار قرمز میشوند و یا اصولاً سبز مانده و به نظر نارس میرسند و مزه آنها ترش و جنس گوشت میوه خشبی میشود. پوست کلفت، خشن، بدرنگ و کم آب میشود. ایجاد لکههای سبز بر روی میوه که به آن لکه سبزی یا Green back میگویند.
با خرید کود پتاس در زمان مناسب می توان از عوارض کمبود وجود پتاس در خاک و به وجود آمدن ضررهای مالی جلوگیری نمود.
**تصویر**
6- انواع کود پتاس:
بیشتر کودهای حاوی عنصر پتاسیم، محلول در آب می باشند. در نتیجه نوع افزودن این کودها به خاک نقش زیادی در اثر بخشی کود ندارد. فراوان ترین ترکیب حاوی عنصر پتاسیم در طبیعت کلرور پتاسیم است .این ترکیب حاوی ۶۰ تا ۶۲ درصد پتاسیم است، با این حال مصرف این ترکیب به دلیل وجود مقایدر زیاد کلر و احتمال ایجاد مسمومیت چندان مطلوب نمی باشد نیترات پتاسیم حاوی ۴۴ درصد اکسید پتاسیم است. سولفات پتاسیم عمومی ترین کود پتاسیمی می باشد که در کشاورزی مصرف می شود.
پتاسیم مایع مانند لبیفول پتاسیکو 50v و کاتون از مهمترین عناصر پر مصرف در گیاهان می باشد. وجود مقدار کافی از این عنصر در برگ ها، موجب بهبود فتوسنتز و جذب کلروفیل می گردد.
**تصویر**
7- فواید کود پتاس:
از ویژگی های مثبت عنصر پتاسیم می توان به افزایش عمر برگ ها ، کاهش تعریق در گیاه ، افزایش مقاومت به تنش های کم آبی و شوری ، بهبود ویژگی های کیفی میوه مانند طعم ، رنگ و اندازه آن و تسهیل جذب عناصری همچون آهن ، فسفر و عناصر کم مصرف اشاره نمود .این عنصر با کنترل بیش از 50 آنزیم گیاهی ، بر روی ساختمان فضایی آنزیم ها موثر بوده و با تنظیم اسیدیته سیتوپلاسم ، فعالیت انزیم ها را تسهیل می کند. همچنین قلیائیت محیط اطراف ریشه را کاهش داده و موجب افزایش چشمگیر تجمع قندها در میوه می گردد.
قدرت جذب بالا، بهبود سلامت گیاه، افزایش عملکرد، وزن و کیفیت محصول، کاهش مصرف کود و در پی آن کاهش هزینههای تغذیهای، افزایش مقاومت در برابر تنشهای محیطی و افزایش مقاومت گیاهان در برابر بیماریها از نکات مثبت کودهای مایع از جمله پتاسیم مایع است.
8- محصولات کشاورزی که نیاز به کوددهی پتاس دارند :
9- فصل مناسب کود پتاس:
با توجه به نقش های مهم پتاسیم در گیاه،همه محصولات کشاورزی به پتاسیم نیاز دارند
زمان جذب پتاسیم در گیاهان متفاوت است.با این حال اکثر گیاهان پتاسیم را در مراحل اولیه رشد مصرف می کنند.
کشاورزان جهت خرید کود پتاس معمولا در فصول ابتدایی رشد گیاه در هر منطقه اقدام میکننداقدام می نمایند و تقاضای کود پتاس در این فصول بالاست.
10- روش صحیح استفاده :
پس از خرید کود پتاس و حمل صحیح آن به محل استفاده با توجه به دستورالعمل مصرف و دز توصیه شده استفاده کنید.
**تصویر**
11- کود پتاس خوب چگونه است؟
از شرکتهایی با برند معتبر خریداری کنید.دقت کنید کود پتاسیم مورد نظر شما درصد قابل قبولی از عنصر پتاسیم و سایر مواد همراه را داشته باشد.
**تصویر**
12- مقایسه قیمت کود پتاس به نسبت کود آهن ، کود فسفات و... :
کود پتاس به نسبت کودهای آهن و کود پتاس قیمت بالاتری دارد و استفاده از کود NPK که ترکیبی از کود فسفات ، کود نیترات و کود پتاس است از لحاظ هزینه ای بهینه تر است.
13- مراکز فروش کود پتاس با کیفیت در تهران و شهرستان ها
جهت خرید کود پتاس در تهران می توانید به سایت آبرون و یا شماره مراجعه فرمایید ، همچنین در نمایشگاه های سالانه ی کشاورزی و صنایع وابسته می توانید کود پتاس مناسب خود را مقایسه و بیابید.
***جهت خرید کود پتاس و دریافت مشاوره ی تلفنی با ما تماس بگیرید***
منبع (source) :
انستیتو کود آمریکا
ویکی پدیا