فسفیت، نمک فلز قلیایی اسید فسفرو میباشد و معروفترین ترکیب آن فسفیت پتاسیم است .
فسفیت، نمک فلز قلیایی اسید فسفرو میباشد و معروفترین ترکیب آن فسفیت پتاسیم است که به دو صورت مونو پتاسیم فسفیت و دی پتاسیم فسفیت وجود دارد. فسفیت علاوه بر تحریک رشد رویشی و زایشی گیاه منجر به کنترل طیف گستردهای از عوامل بیماریزای قارچی بویژه قارچهای خانواده Oomycete میگردد و همچنین به علت دارا بودن یک اکسیژن کمتر از فسفات، سرعت حرکت آن بسیار بیشتر بوده و طی مدت زمان کوتاهی، در سرتاسر اندام گیاهی انتشار می یابد. شاید پتاسیم موثرترین عنصر، در بین تمام عناصر غذایی باشد که بیماریها و آفات گیاهی را تحت تأثیر قرار میدهد.. این عنصـر تقریبا در تمام عملکردهای سلولی دخالت دارد و تنظیم کننده فعالیت آنزیمها است. محققین در گزارشـی بـا بررسـی ۵۳۴ منبـع خـاطر نشـان نمودند پتاسیم در ۷۰ درصد از موارد، بیماریهای قارچی و باکتریایی، در ۶۰ درصد از موارد حمله حشرات و کرمها و نیز در اکثر موارد اثرات نماتدها و ویروسها را کم میکند. اثر پتاسیم بر عملکرد محصول میتواند براسـاس نوع عامل بیماریزا تغییر نماید. پتاسیم همچنین عامل اصلی در کاهش بیماریهای برگی است. هنگام کمبود پتاسیم تـراوشهای گیـاه، حـاوی مقـادیر زیـادی ترکیبات از جمله قندها و آمینواسید است که همین امر رشد و تثبیت بسیاری از آلودگیهای قارچی را تضمین میکند.
پتاسیم اثرات متقابل بین محیط عامل بیماریزا و میزبان را بهبود میبخشد. هنگامی که گیاهی با قارچ آلوده مـیشود ، فعالیـت سدهای دفاعی آن آغاز میشود.. آلودگی سبب افزایش تولید ترکیبات فنلی مهار کننده و فلاونوئیدها در محل آلـودگی و در سـایر بخشهای گیاه میشود. تولید و انتقال این ترکیبات به مقدار زیادی بوسیله تغذیه عمومی گیاه کنترل میشود. بنـابراین پتاسـیم نقش حیاتی برای گیاهان دارد و کمبود آن مقدار ترکیبات ضد قارچی طبیعی گیاهان را در محل آلودگی کم خواهد کرد.. پتاسیم نقش اساسی در ایجاد کوتیکول ضخیم به عنوان سد فیزیکی برای نفوذ آلودگی و حشرات مکنده دارد
نقش فسفیت پتاسیم در بهبود کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی:
با معرفی ترکیبات متنوع فسفیت پتاسیم در اواسط دهه 1990 میلادی محققین پی بردند که این ترکیبات موجب پیدایش تاثیرات چشمگیر کمی و کیفی در محصولات کشاورزی می شوند که مهمترین آنها عبارتند از
افزایش تعداد گل و تعداد میوه(فروت ست)
افزایش تعداد برگ و میزان فتوسنتز گیاه (افزایش سطح فعالیت فتوسیستم 2 فرایندفتوسنتز گیاهی)
افزایش وزن و گسترش ریشه
افزایش وزن و اندازه میوه
زودرسی محصول
بهبود و افزایش قابلیت انبارداری محصول
نقش فسفیت پتاسیم در کنترل عوامل بیماریزای گیاهی
فسفیت پتاسیم، ترکیبی سیستمیک آلی علیه عوامل بیماریزای قارچی و باکتریایی خاکزاد و هوازاد بوده که به صورت دو طرف Symplastic ambiomobility از بالا به پا یین و از پایین به بالا حرکت کرده و دارای خاصیت پیشگیری، ایمن سازی و مداوا کنندگی می باشد.
شیوه مقابله فسفیت پتاسیم با عوامل بیماریزا
شیوه عمل فسفیت در کنترل بیماریهای گیاهی، نخست مرتبط با تاثیر مستقیم بر روی عامل بیماریزا میباشد. نتیجه تحقیقات در زمینه کنترل قارچ فایتوفتراPhytophthora sp بیانگر آن است که ترکیبات حاوی فسفیت موجب اختلال در متابولیسم های فسفر و تجمع پلی فسفات Polyphosphate :Poly-P و پیرو فسفات Pyrophosphate : PPi درون عامل بیماریزا میگردند که مهمترین عامل موثر در برهم ریختن واکنش های آنابولیستی پیروفسفوریلاز Pyrophosphorylase و تجمع پیرو فسفات می باشد.
از سوی دیگر تجمع فسفیت مانع از فعالیت چندین آنزیم در مسیر فرایند تولید گلیکوتیکپنتوز فسفات Glycotic Pentose – Phosphate و اکسیداتیو پنتوز فسفات Pentose – Phosphate Oxidative در قارچ فایتوفترا میشود. فسفیت مشابه انگیزنده های ( Elicitors) بیمارگر اجزای دیواره سلولی قارچی، از طریق مسیر شیکمیک اسید Shikmic acid گیاه را تحریک به تولید مواد دفاعی فیتو الکسین Phytoalexinبر علیه عوامل بیماریزای گیاهی میکند. این فیتوالکسینها ترکیبات ضد میکروبی با وزن ملکولی پایین هستند که به مقدار قابل توجه و تنها پس از تحریکات ناشی از عوامل بیماریزا و زخمهای ناشی از عوامل فیزیکی و شیمیایی توسط سلولهای سالم مجاور سلولهای مرده و آسیب دیده پدید میآیند. مقاومت زمانی علیه عامل بیماریزا پدید میآید که غلظت فیتو آلکسین به اندازهای برسد که از رشد و توسعه بیمارگر ممانعت کند.
در مجموع فیتوالکسینها با ایجاد تغییرات در ساختمان دیواره سلولی میزبان، محدود نمودن دسترسی به کوآنزیمهای ضروری و ایجاد تغییراتی در سرعت یا جهت متابولیسم میزبان به نحوی که گیاه در موقعیت بهتری از دفاع خود در برابر بیمارگر قرار گیرد، موجب افزایش مقاومت میزبان در برابر بیمارگر و در نهایت تقلیل میزان آلودگی میشوند.
در راستای تولید فیتوالکسینها ، گیاه میزبان با تولید و انتشار اسید سالیسیلیک، موجب القاء بیان ژن و کد کردن پروتئینهای مرتبط با بیماری PRs در درون سلولهای گیاهی میشود که در طی آن مقاومت اکتسابی فراگیر SARپدید میآید و بیماری در سرتاسر اندام گیاهی کنترل و محدود میگردد.
فسفیت پتاسیم به طور گسترده ای در مدیریت بیماری های قارچی در مزرعه و باغ مورد استفاده قرار میگیرد. فسفیت یک خود ایمنی برای گیاه ایجاد میکند که گیاه را قادر می سازد با پاتوژن های مولد بیماری مبارزه کند. این ماده دارای اثرات سیستمیک به ویژه در مبارزه با سفیدک درونی است. از طرفی این ماده به افزایش جذب فسفر در گیاه کمک می کند. کپک دودی ناشی از plasmopora viticola مخرب ترین نوع باکتری در باغات انگور در هند می باشد. این فرم از فسفیت بسیار بهتر از فرم های سنتی فسفات عمل می کند. سازگاری فسفیت پتاسیم با قارچ کش های تماسی و بسیاری از متابولیت های ثانویه دیگر، یک مبحث تازه و نوآور خواهد بود.